» » » » Iron Maiden la Bucureşti

Iron Maiden la Bucureşti

Iron Maiden va concerta pe 4 august la Bucureşti în cadrul turneului mondial „Somewhere back in time”, având ca tematică scenică legendara scenă egipteană din Powerslave Tour.

Cu această ocazie ei vor participa şi la teledonul organizat pentru victimele inundaţiilor din Maramureş şi din nordul Moldovei.

În deschiderea concertului Iron Maiden va cânta formaţia de heavy metal Trooper.

Iron Maiden este o faimoasă trupă britanică de heavy metal, înfiinţată în 1975 de către basistul Steve Harris. Maiden (cum este deseori denumită de fani) este una dintre cele mai de succes şi mai influente formaţii a genului heavy metal, vânzând peste 70 de milioane de albume de-a lungul carierei.

Iron Maiden există oficial din ziua Crăciunului 1975, când basistul Steve Harris şi cei patru colegi ai săi în acea vreme – Paul Day (voce), Terry Rance (chitară), Dave Sullivan (chitară) şi Ron Matthews (baterie) – aleg titulatura ce avea să devină celebră mai târziu, inspiraţi fiind de numele unui instrument de tortură medieval (folosit in special de Inchiziţia spaniolă), dar şi de succesul pe care îl inregistra pe atunci filmul „Omul cu masca de fier”.

Pe 13 decembrie 2007, Iron Maiden au anunţat că turneul Somewhere Back In Time va include şi un concert în România pe 4 august 2008. Acesta va fi al doilea concert al formaţiei în Romania, primul fiind în 1995, cu Blaze Bailey la voce.

Discografie

Albume de studio

Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)

Albume Live

Live!! +one (1980)
Maiden Japan (1981)
Live After Death (1985)
A Real Live One (1993)
A Real Dead One (1993)
Live at Donington (1993)
Rock in Rio (2002)
Death on the Road (2005)

Membrii actuali

Bruce Dickinson – voce (1981-1993, 1999-prezent)
Steve Harris – bas (1975-prezent)
Dave Murray – chitară (1976, 1977-prezent)
Janick Gers – chitară (1990-prezent)
Adrian Smith – chitară (1980-1990, 1999-prezent)
Nicko McBrain – baterie (1983-prezent)

Foşti membri

Paul Day – voce (1975 – 1976)
Dennis Wilcock – voce (1976-1977)
Paul Di’Anno – voce (1978-1981)
Blaze Bayley – voce (1993-1999)
Dave Sullivan – chitară (1975)
Terry Rance – chitară (1975 – 1976)
Bob Sawyer – chitară (1976)
Terry Wapram – chitară (1977)
Paul Cairns – chitară (1979)
Paul Todd – chitară (1979)
Dave Mac – chitară (1979)
Tony Parsons – chitară (1979)
Dennis Stratton – chitară (1980)
Ron Matthews – baterie (1975 – 1977)
Thunderstick – baterie (1977)
Doug Sampson – baterie (1977 – 1980)
Clive Burr – baterie (1980-1983)
Tony Moore – clape (1977)

Componenţa iniţială

Paul Day – voce
Dave Sullivan – chitară
Terry Rance – chitară
Steve Harris – bas
Ron Matthews – baterie

Diverse

  • Mascota Iron Maiden este zombie-ul Eddie, prezent pe toate coperţile, posterele, şi încarnat pe scenă, la concertele Iron Maiden. Eddie are inclusiv un joc video, „Ed Hunter”.
  • În 2002 formaţiei i-a fost acordat de către Academia Britanica a Compozitorilor premiul „Ivor Novello” pentru realizări internaţionale.

Acest articol este licenţiat sub GNU Free Documentation License. Foloseşte materiale din Wikipedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *