Marketing online: Ce este marketingul digital și de ce este util?

Internetul este o sursă de cunoștințe pentru majoritatea clienților. Aici găsesc informații despre destinații populare, precum și despre produse și servicii care merită cumpărate. Multe companii nu știu cum să folosească corect instrumentele de marketing pe internet. Dacă conduceți o companie și doriți să achiziționați noi clienți, merită să vă familiarizați cu conceptul de marketing pe internet și să vedeți cum vă poate ajuta să vă dezvoltați compania.

Ce este marketingul pe internet?

Marketingul pe internet este orice activitate pe Internet care are ca scop convingerea clienților să cumpere produsele și serviciile noastre. Marketingul pe Internet include și toate activitățile care vizează îmbunătățirea vizibilității pe Internet. Astfel de activități pot include publicitate în motoarele de căutare și publicitate pe rețelele sociale.

Care sunt tipurile de marketing pe internet și cum le poți folosi în afacerea ta?

Există multe tipuri de marketing pe internet eficiente pe care le puteți folosi pentru afacerea dvs. Multe dintre aceste activități de marketing sunt bine cunoscute, iar unele dintre ele pot fi o surpriză. Aici sunt câțiva dintre ei:

Poziționarea corectă a site-ului dvs. în conformitate cu principiile SEO (optimizare pentru motoarele de căutare). Dacă site-ul dvs. este bine poziționat, înseamnă că va fi în fruntea motorului de căutare atunci când un client caută un articol sau un serviciu pe care compania dumneavoastră îl oferă. SEO este tipul de bază de marketing pe internet cu care ar trebui să începeți.

Publicitatea în rețelele de socializare – rețelele de socializare sunt un loc care este la fel de des vizitat de utilizatorii de internet ca și motorul de căutare Google. Merită să investești în campanii pe Facebook, Instagram sau Tik Tok. Mai mult, publicitatea pe rețelele de socializare atrage și mai mulți tineri care iubesc rețelele sociale și petrec ore întregi pe ele.

Angajați un influencer – una dintre activitățile populare de marketing pe internet este promovarea serviciilor și bunurilor dumneavoastră de către oameni celebri. Influencerii care sunt foarte recunoscuți pe internet și la televizor pot atrage clienți ca un magnet. Mai mult, mulți influenceri începători nu au tarife prea mari și vor ajuta și companiile nou-înființate cu buget limitat să-și dezvolte afacerea.

Cum a început – marketingul tradițional și marketingul pe internet?

După cum sugerează și numele, marketingul pe internet nu ar exista dacă nu ar fi internetul. Din acest motiv, putem stabili destul de precis când au avut loc primele activități promoționale online. 29 octombrie 1969 este considerată a fi data creării internetului . În această zi a avut loc prima transmisie de date din două litere, iar în 1971 a fost trimis primul e-mail.

Cu toate acestea, înainte de a înflori marketingul online, antreprenorii s-au descurcat folosind metode tradiționale. În marketingul tradițional, pentru prezentarea ofertei sunt folosite diverse medii, iar cele mai populare dintre ele sunt:

  • televizor
  • radio
  • presa tiparită
  • reviste tipărite
  • panouri publicitare în aer liber

Metodele tradiționale încă se descurcă bine și își îndeplinesc funcția de canal de marketing eficient. Cu toate acestea, au și dezavantajele lor – sunt scumpe, necesită o investiție de timp și funcționează în principal la nivel local. Prin urmare, Internetul s-a dezvoltat rapid ca un loc de promovare a afacerilor când s-a dovedit că este liber de limitările asociate cu forma tradițională de publicitate.

Care sunt beneficiile marketing-ului online?

Marketingul pe internet oferă în prezent multe oportunități atât pentru agenții de publicitate, cât și pentru persoanele care sunt interesate de un anumit produs sau serviciu. Ceea ce deosebește marketingul pe internet de campaniile promoționale tradiționale este faptul că conținutul publicitar pe care îl alegeți este flexibil și vă permite să îl schimbați constant. În practică, aceasta înseamnă că puteți adăuga, edita sau elimina complet anunțul în orice moment.

Publicitatea pe internet, în comparație cu pliantele sau afișele clasice, este și o soluție mult mai economică, care are și șansa de a ajunge la grupul țintă ales. Atunci când decideți să plasați o reclamă pe Internet, puteți determina personal grupul de destinatari în funcție de locație, vârstă, interese sau chiar sex. Acest lucru este foarte important, mai ales pentru companiile care doresc să ajungă la oameni care vor avea cea mai mare șansă să-și folosească serviciile sau să-și cumpere produsele.

Concluzie

Marketingul pe Internet crește în putere pe măsură ce Internetul se dezvoltă și devine popular. Nu este de mirare că oamenii care nu au legătură profesională cu industria de marketing se pot simți pierduți în labirintul de concepte legate de promovarea produselor și serviciilor online.