Publicitate digitală: un ghid pentru începători pentru publicitatea online

Publicitatea digitală, cunoscută și sub numele de publicitate online sau publicitate pe internet, este o formă de marketing în care agenții de publicitate folosesc canale digitale precum site-uri web, rețele sociale, motoarele de căutare, e-mail și aplicații mobile pentru a-și transmite mesajele potențialilor clienți. Spre deosebire de publicitatea tradițională, care are loc în presa scrisă, televiziune și radio, publicitatea digitală oferă numeroase avantaje și joacă un rol din ce în ce mai important în mixul modern de marketing.

Influența publicității digitale poate fi observată în succesul multor companii. Dar sunt măsurile digitale mai bune decât marketingul clasic?

Ce este publicitatea digitală?

Publicitatea digitală este distribuția de publicitate pe canalele online. Mai simplu spus, este publicitate pe internet.
Deși face adesea parte din strategia de marketing digital a unui brand , publicitatea online este o disciplină în sine. De obicei, implică achiziționarea de spațiu publicitar pentru campanii, în timp ce marketingul favorizează adesea creșterea organică prin canalele existente, cum ar fi buletine informative prin e-mail, bloguri, campanii în rețelele sociale, marketing în motoarele de căutare și multe altele – deși puteți adăuga și reclame digitale acolo.

Publicitatea digitală vs. publicitatea tradițională

Datorită concurenței în creștere, este necesară o regândire creativă și inovatoare atunci când vă dezvoltați propria ofertă. Dar marketingul este și mai important pentru a ajunge la propriul grup țintă. În ultimii ani, s-a produs o schimbare de direcție, iar metodele de publicitate, cum ar fi rețelele sociale și reclamele plătite, au inaugurat o nouă eră a marketingului. Publicitatea clasică include, printre altele, campaniile publicitare sub formă de reclame în reviste, publicitate pe panouri publicitare, afișe, spoturi TV și e-mail publicitar.

Deși publicitatea există din timpuri imemoriale, industria de publicitate a apărut abia la mijlocul secolului al XIX-lea. Formatul standard a evoluat dintr-o combinație de slogan și imagine, iar ziarele au consolidat această practică prin vânzarea de spațiu publicitar pentru a-și reduce costurile. De atunci, publicitatea tradițională a pus bazele pentru veniturile din publicitate, psihologia cumpărătorilor și agențiile.

Publicitatea digitală, pe de altă parte, este o practică relativ nouă. Deși are multe în comun cu publicitatea tipărită și chiar arată similar, publicitatea pe internet este cu totul altceva. De exemplu, publicitatea digitală poate fi interactivă și conține, de obicei, butoane pe care se poate face clic ca CTA (îndemn) care conduc utilizatorii către pagini de destinație unde pot afla mai multe despre un produs sau chiar pot face o achiziție.

Publicitatea digitală poate viza, de asemenea, o anumită porțiune a unui public țintă, mai ales atunci când este adaptată la comportamentul de cumpărare și de navigare al utilizatorilor. În plus, ele permit o analiză mai bună și mai directă, de exemplu a vizualizărilor și a ratei de respingere. Deși majoritatea companiilor folosesc o combinație de publicitate tradițională și digitală, o strategie puternică de publicitate digitală este esențială pentru a avea succes în zilele noastre.

Avantaje

Nu este o coincidență că companiile folosesc în primul rând publicitatea digitală. Oameni de toate vârstele folosesc rețelele sociale și caută inspirație pe Google. Exemplu: afișajele de publicitate digitală funcționează deoarece par a fi de o calitate mai bună decât panourile publicitare, iar opțiunile de design vizual sunt mult mai extinse. Dar motivele merg și mai departe, pentru că în afară de grupul țintă și de posibilitățile în materie de design, companiile recunosc și alte avantaje.

Avantajele publicității digitale sunt următoarele:

  • Adaptabilitate mai mare
  • Disponibilitate mobilă
  • Eficiența costurilor
  • Nu intruziv și mai discret

Companiile și grupul lor țintă beneficiază în egală măsură de aceste avantaje. Publicitatea digitală oferă opțiuni promițătoare care au un impact pozitiv asupra profitabilității unei companii și, în același timp, ajung la potențiali noi clienți.

Concluzie

Publicitatea digitală este superioară metodelor tradiționale, fie că este vorba de costuri, flexibilitate sau mobilitate. Singurele dezavantaje sunt numeroasele opțiuni și că, în cel mai rău caz, alegerea cade pe măsuri care nu sunt eficiente. Totuși, dacă te pregătești și te informezi corespunzător, nu vei cădea în această capcană.